Friday, December 25, 2009

UCAPAN TAHNIAH SEMPENA PERAYAAN AGAMA LAIN


Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

Esok 25hb Disember 2009, mereka yang beragama kristian akan menyambut Hari Krismas atau Hari Natal. Namun begitu persoalannya, adakah wajar bagi kita mengucapkan selamat kepada mereka yang menyambutnya dan apakah hukumnya?

Perkara ini sering terlepas pandang pada hukumnya dek kerana kemajmukan masyarakat Malaysia..1MALAYSIA la katakan..Tetapi ada beberapa perbahasan yang berkaitan dengan memberi ucapan selamat kepada non-muslim. Mari kita selusuri sedikit tentang hal ini…Insyallah.

JENIS-JENIS UCAPAN SELAMAT YANG BOLEH DAN TIDAK DIBOLEHKAN TERHADAP NON-MUSLIM

Terdapat beberapa hukum yang boleh dirujuk:

HARUS: Ucapan tidak mengandungi rasa redha dengan agama lain tetapi sekadar melahirkan kemesraan dan menghormati.

Contohnya: “semoga sihat sejahtera, semoga mendapat kebaikan..” dan sebagainya.

HARAM: Jika terdapat unsur keredhaan terhadap agama kufur.

Contohnya: ‘semoga dimuliakan pada hari raya ini..,” “ hari raya ini adalah hari mulia..,” dan sebagainya.

Namun, lebih baik jika ucapan kemesraan dan menghormati itu diiringi dengan doa agar mendapat hidayah. Contohnya, “ semoga mendapat hidayah…”, “semoga beroleh cahaya iman…” dan sebagainya.

Berdoa kepada ALLAH SWT supaya orang lain mendapat hidayah amatlah digalakkan. Nabi SAW juga berdoa supaya kaumnya mendapat hidayah ALLAH SWT kerana mereka ialah golongan yang tidak mengetahui. Nabi SAW juga berdoa supaya ALLAH SWT memperkukuhkan ISLAM kepada salah seorang daripada dua Umar ketika keduanya belum mendapat petunjuk ISLAM.

Cuma dalam situasi hari ini, kita mengambil kesempatan dengan kedatangan hari raya non-muslim ini untuk mendoakan mereka mendapat hidayah ALLAH SWT. Asas keharusan ini adalah berdasarkan saranan al-Quran supaya berbuat baik dan berlaku adil kepada non-muslim. Firman ALLAH SWT dalam al-Quran Yang Mulia:

Allah tidak melarang kamu daripada berbuat baik dan berlaku adil kepada orang-orang yang tidak memerangi kamu kerana agama (kamu) dan tidak mengeluarkan kamu dari kampung halaman kamu; sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berlaku adil. (Surah al-Mumtahanah: 8)

Biasanya juga non-Muslim mengucapkan ucapan selamat dan tahniah sempena perayaan agama umat ISLAM. Maka, atas dasar membalas sifat hormat mereka, maka wajarlah kita membalas mengikut kadarnya pada landasn syariat islam, wajarlah dengan ucapan dengan cara menghormati juga, bukan sama-sama membuat ritual agama mereka. Firman ALLAH SWT:

Dan apabila kamu diberikan penghormatan dengan sesuatu ucapan hormat (seperti memberi salam), maka balaslah penghormatan itu dengan yang lebih baik daripadanya, atau balaslah dia (dengan cara yang sama). Sesungguhnya Allah sentiasa menghitung tiap-tiap sesuatu. (Surah An-Nisa’: 86)

Demikikan itu, saya berharap sedikit panduan dan ilmu ini, boleh memberi nilai tambah kepada kita dalam perhubungan sosial dengan masyarakat bukan ISLAM di negara kita. Sama-samalah kita berdoa agar ALLAH melimpahkan rahmat, kasih sayang, taufiq dan hidayah-NYA sentiasa kepada kita..

ISLAM ITU PANDUAN HIDUP BERSYARIAT
.
Rujukan: Fiqah Beinteraksi Dengan Non-Muslim karangan Yg Berbahagia Ust Mohammad Nizam Abd. Kadir.


..MAHBUB MARDHATILLAH..
DAHLAN AZMIE HAMIZ DARWISY
INSTITUT IBNU DAUD

No comments:

Post a Comment