Thursday, August 6, 2009

SEKUEL ENTRY: PERISTWA BULAN SYABAN

Assalamualikum wa rahmatullahi wa barakatuh para pembaca sekali,

Segala puji bagi ALLAH SWT Tuhan Yang Maha Esa kerana mencipta dan mewujudkan kita semua ke dunia fana ini dengan penuh rahmat dan kasih sayangNYA, dikurniakan anggota badan, pancaindera, zahir dan batin yang baik dan berfungsi dengan sempurna..INSYALLAH. Sememangnya hanya ALLAH jualah yang layak menerima segala puja dan puji, pembuktian melalui pelaksanaan segala apa yang disyariatkan dan meninggalkan segala apa yang dilarang, INSYALLAH.

Seperti yang saya janjikan pada entry yang lalu, banyak peristiwa besar berlaku dalam bulan SYA'BAN ini. Peristiwa-peristiwa tersebut memberi impak yang besar kepada perkembangan ISLAM umumnya dan UMAT ISLAM khasnya. INSYALLAH, marilah kita lihat beberapa peristiwa yang berlaku pada suatu masa dahulu dalam sejarah ISLAM di bulan SYA'BAN ini.

1. MALAM NISFU SYA'BAN

Jika bulan Rejab kita mempunyai peristiwa pembebasan Baitul-Muqaddis, peristiwa Israj Mi'raj, pada bulan Ramadhan dengan kelebihan Lailatul Qadar, begitu juga dengan bulan SYA'BAN yang padanya dimuliakan satu malam ynag penuh dengan keberkatan iaitu Malam Nisfu Syaban.

Dari Abi Hurairah RA dari NAbi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud: " Telah datang Jibril AS pada Malam Nisfu Sya'ban dan dia berkata, "Ya Muhammad, pada malam ini pintu-pintu langit dan pintu-pintu rahmat dibuka, maka berdirilah dan kerjakan sembahyang lalu angkatlah kepalamu dan kedua tangan mu ke langit!" Rasulullah berkata, " Hai Jibril, apakah erti malam ini ?", Jibril menjawab, " Pada malam ini telah dibuka 300 pintu rahmat, maka ALLAH telah mengampuni orang-orang yang tidak mensyirikkan ALLAH dengan sesuatu kecuali ahli sihir, bomoh hitam, orang-orang ynag suka permusuhan dan pergaduhan, peminum arah, orang -orang yang berbuat zina, pemaka riba, orang yang derhaka kepada ibubapa, orang ynag suka menagdu domba (batu api) dan orang-orang yang memutuskan tali persaudaraan, maka sesungguhnya mereka itu tidak kan diampuni kesalahannya sehingga mereka mahu bertaubat dan tidak akan mengulangi lagi atas perbuatannya itu." MAka pergilah Nabi MUhammad SAW untuk mengerjakan solat serta menangis di dalam sujudnya dengan membaca: "Ya ALLAH sesungguhnya aku berlindung kepadaMU dari seksaMU dan MurkaMU dan aku tidak menghitung-hitung pujian kepadaMU, sebagaimana ENGKAU memuji kepadaMU sendiri, maka segala puji bagiMU sehingga ENGKAU redha." Dipetik daripada KITAB ZUBDATUL WA'IDZIN.

2. PENUKARAN ARAH KIBLAT

PAda awal diwajibkan perintah solat kepada umat ISLAM, RAsulullah SAW dan para sahabat berkiblatkan BAitul Muqaddis. Ini telah menjadi satu kontroversi pada waktu itu. Umat Yahudi telah mendakwa bahawa agama mereka adlah benar dan diredhai oleh ALLAH SWT kerana umat ISLAM telah meniru arah kiblat mereka iaitu mengadap Baitul Muqadis.

Umat ISLAM telah ditohmah dengan berbagia-bagai tohmohan dan ujian. PAra sahabat RA, telah mengadu kepada Rasulullah SAW dan Baginda menyuruh agar bersabar dengan ujian itu sehinggalah ada perintah baru dari ALLAH SWT. ALLAH SWT Maha Mengetahui dan MAha Mendengar tentang apa yang berlaku pada hamba-hambaNYA. ALLAH SWT telah mewahyukan agar RAsulullah SAW mengadap ke BAitullah KAabah.

Sebahagian Ulama' sirah meriwayatkan bahawa RAsulullah SAW menerima wahyu perintah mengadap kiblat BAitullah itu pada 15 Syaban semasa BAginda mengimamkan solat. Sebahagian Ulama' mengatakan ianya solat Asar, ada yang mengatakan solat MAghrib dan ada yang meriwayatkan pada solat ISYA'. RAsulullah SAW sebagai imam terus mengadap ke BAitullah Kaabah dan diikuti oleh para sahabat sebagai makmum pada ketika solat itu juga.

3. PEPERANGAN BANI MUSTALIQ (MURAISI')

Bani Mustaliq ialh salh satu puak dari kaum YAhudi. Mereka telah merancanag untuk membunuh Rasulullah SAW dan berita ini disampaikan kepada Rasulullah SAW oleh seornag sahabat dari puak Badwi. Peperangan ini adalah urutan dari peperangan Bani Quraizah, kaum YAhudi yang telah dihalau oleh RAsulullah SAW keluar dari Madinah. Peristiwa ini terjadi pada bulan Syaban, tahun 5 Hijrah. Dalam peperangan ini, kaum Muslimin dapat melumpuhkan pasukan BAni Mustaliq. Sebahagian pasukan Bani Mustaliq ada ynag ditawan, termasuklah salah seorang putri pemuka BAni Mustaliq yaitu BARRAH, yang nama lengkapnya ialah Barrah binti al-Harris bin Dirar bin Habib bin Aiz bin Malik bin Juzaimah Ibnu al-Mustaliq. Al-HArris bin Dirar, ayah Barrah adalah pemimpin Bani Mustaliq. Barrah telah menjadi tawanan perang milik Sabit bin Qais. Di sebabkan Barrah ini seorang ynag cerdik, ia meminta untuk dibebaskan dari Sabit bin Qias, setelah diadakan perbicaraan, Sabit bin Qais meminta tebusan mahal.

Tetapi, Barrah waktu itu langsung menemui RAsulullah SAW untuk membicarakan masalah tebusan bagi dirinya. Kemudian RAsulullah SAW pada waktu itu menyetujui membebaskan Barrah dan menebusnya dari Sabit bin Qais dan terus menikahi BArrah dan RAsulullah SAW menggantikan nama BArrah menjadi JUWAIRIYYAH. Tindakan RASULULLAH SAW ini telah memberi banyak faedah kepada umat ISLAM ketika itu, diantaranya ramai dikalangan Bani Mustaliq yang memeluk ISLAM dan terpadamnya dendam permusuhan di antara Bani Mustaliq terhadap umat ISLAM. JUWAIRIYYAH meninggal dunia pada tahun 56H.

Saudara Pembaca Yang Budiman,

Begitulah serba sedikit catatan peristiwa penting yang berlaku dalam bulan SYa'ban yang sedang kita duduki kini yang sempat saya kongsikan untuk sekuel entry ini. Semoga kita sedikit banyak dapat menghayati setiap peristiwa yang berlaku pada bulan-bulan ISLAM kita dengan lebih baik dan sempurna dengan cara mengulang ingat semula peristiwa-peristiwa yang pernah UMAT ISLAM terdahulu tempuhi, InSyallah.

" Bulan itu (Sya'ban) yang berada di antara Rejab dan Ramadhan adalah bulan yang dilupakan manusia dan ia adalah bulan yang diangkat padanya amal ibadah kepada Tuhan Seru Sekelian Alam, maka aku suka amal ibadah ku dinagkat ketika aku berpuasa (HR An-Nasaie).


MAHBUB MARDHATILLAH..

DAHLAN AZMIE HAMIZ DARWISY IBNU DAUD

INSTITUT IBNU DAUD
No comments:

Post a Comment